Blog

De ene boon is de andere niet

Arabica en Robusta: het zijn de twee koffiebonen waarmee we het meest te maken krijgen. Maar wat is het verschil tussen beide? We leggen het even voor je uit.

 

Coffea Arabica
De Arabica koffieboon wordt door menig koffieliefhebber bestempeld als de meest hoogwaardige koffieboon. De bonen worden geteeld op grote hoogte en hebben een zachte, volle smaak met subtiele toetsen van karamel. Arabica bonen komen oorspronkelijk uit de hooglanden van Ethiopië. Tegenwoordig worden ze voornamelijk in Brazilië en Colombia geproduceerd, maar ook landen als Costa Rico, Guatemala en Mexico dragen hun steentje bij in de productie van Arabica bonen.

Coffea Canephora
De Robusta boon is harder van smaak en heeft een veel hoger cafeïnegehalte. Door de pittige smaak worden Robusta bonen vaak in een melange met Arabica bonen gebruikt. Deze koffievariant komt oorspronkelijk uit Afrika, maar dan wel uit de westkust tot aan Oeganda. Tegenwoordig worden Robusta bonen vooral in verschillende landen dichtbij de evenaar geproduceerd, zoals Vietnam en Indonesië. Maar ook landen als Madagaskar en Oeganda exporteren heel wat Robusta bonen.

Andere soorten
Naast Arabica en Robusta koffiebonen, zijn er nog verschillende andere koffieplanten, al zijn deze minder bekend en geliefd. Enkele voorbeelden zijn coffea liberica, coffea benghalensis en coffea mogeneti.

Welke koffieboon is de beste?
Hou je van een zachte, romige tas koffie? Kies dan voor een melange van Arabica bonen. Ben je meer te vinden voor een pittiger kopje espresso, dan is een melange van Robustabonen en Arabicabonen je op het lijf geschreven.